18th Ιούν 2019

Στις 05.06.2019 ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση για την κύρωση του πολυαναμενόμενου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, από την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 2019.

Στον νέο Κώδικα εντυπώνεται η ανάγκη τήρησης της αρχής αναλογικότητας (Εγκλήματος και Ποινής) που επιβάλλει τη διατήρηση στο μέτρου του δυνατού, του δικαιοκρατικού και ανθρωποκεντρικού πνεύματος αλλά και τη συστηματική αλλαγή του Ποινικού Δικαίου, κατόπιν της πολυετούς, νομολογιακής και θεωρητικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

Διαπιστώνεται ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινικών κυρώσεων, η εναρμόνιση διατάξεων του Ειδικού Μέρους που με την πάροδο του χρόνου είχαν χάσει τη σημασία και τη ρυθμιστική τους εμβέλεια με τις αληθώς επαναστατικές τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές σε εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, σημαντικών διατάξεων στο Νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται η μετατροπή των αδικημάτων της κλοπής, τοκογλυφίας, απιστίας, απάτης, διαρρήξεων και υπεξαιρέσεως σε πλημμελήματα εφόσον δεν ασκείται βία και δεν θίγεται το Δημόσιο. Έτσι ο δράστης των ως άνω εγκλημάτων θα έχει ηπιότερη μεταχείριση, ενώ μπορεί να αθωωθεί πλήρως αν αποκαταστήσει τη ζημιά μέχρι την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή εφόσον αποδεδειγμένα εξαναγκάστηκε στην τέλεση της πράξης.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα διευρύνεται η κατ’ έγκληση δίωξη ορισμένων εγκλημάτων εν όψει του ατομικού χαρακτήρα των πληττομένων εννόμων αγαθών και η οριστική παύσης της ποινικής δίωξης με την ανάλογη δήλωση του παθόντος (επί παραδείγματι στο αδίκημα της κλοπής ή της φθοράς).

Τέλος, εντελώς διαφορετική ποινική απαξία αποδίδεται στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που μέχρι σήμερα συνιστούσε κακούργημα με επαπειλούμενη ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη ενώ αν κανείς ασκούσε τέτοιου είδους πράξεις κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή είναι υπότροπος ή έδρασε στα πλαίσια οργανωμένης εγκληματικής ή τρομοκρατικής ομάδας ή οργάνωσης προβλεπόταν ποινή από 10 έως 20 έτη.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας προσδίδει καταρχήν πλημμεληματικό χαρακτήρα στην ως άνω πράξη υπό την βασική μορφή της προβλέποντας ποινή τριών ετών και χρηματική ποινή, ενώ μόνο στην περίπτωση της διακεκριμένης μορφής της, οπότε ο δράστης ενεργεί κατ΄επάγγελμα προβλέπεται κακουργηματική ποινή από 5 έως 15 έτη.

Με το Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μεταξύ άλλων δεν απαιτείται καταβολή παραβόλου για την υποβολή μήνυσης, η οποία μπορεί να κατατίθεται και με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείτο η καταβολή ποσού 100 ευρώ, ως στοιχείο παραδεκτού της μήνυσης.
Επίσης, για τους αδίκως καταδικασθέντες που δικαιώθηκαν σε επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας και αθωώθηκαν, αυξάνεται η αποζημίωσή τους στο ποσό των 20 – 50 ευρώ ανά ημέρα.

Comments are closed.